Budapest – Vaskapu hajóút

körutazás

Vaskapu hajóút: Budapest – Vaskapu dunai hajóutak

Időpontok:

2018. május 21 – 25  és  augusztus 8 – 12 (5 nap/4 éjszaka)

 Budapest -Vaskapu  hajóút I.

Program:

1.nap: Hajózás Magyarországon

Indulás reggel 08:00 órakor Budapestről (1653 fkm). Egész napos hajóutunk során sok szép látnivalóval találkozunk: Csepel – Szabadkikötő, Százhalombatta, Ercsi – Eötvös-emlékmű, Tass – Csepel-sziget vége, Dunaföldvár – vár, Paks – város és erőmű, Uszód – a „Dunai hajós” c. film hajója, Sió-torkolat, Gemenci erdő, Baja – Sugovica, IV. Károly királyunk és Türr István emlékműve, Kádár-sziget, Dunaszekcső – löszfal. Kikötés Mohácson (1444 fkm) este 7 óra körül. Vízparti szálláshelyünk elfoglalása, félpanziót igénylőknek vacsora.

2. nap: Mohácstól Újvidékig

Indulás reggel Mohácsról a határ felé. Határvizsgálat után továbbhajózva a következő látványosságokat, érdekességeket érintjük: Ferenc-csatorna – bácskai csatornarendszer, Kopácsi-rét, Dráva-torkolat, Erdőd – vár és az egykori Budapest-Adria komp, Vukovár – a délszláv háború emlékezete, Fruska Gora hegység, Újlak – az Újlakiak fészke, Kapisztrán Szent János sírja, Pétervárad. Este 7-8 óra között kikötünk Újvidéken (1255 fkm). Szerb belépő határvizsgálat után autóbuszos transzfer a szállodába, félpanziót igénylőknek vacsora.

3.nap: Péterváradtól Nándorfehérvárig

Reggeli után autóbusszal felmegyünk a péterváradi várba. Megtekintjük a Monarchia nagy erődjét és a híres óratornyot. 11-kor indulunk tovább, Újvidékről hajóval. Harmadik napunk látnivalói a Dunáról: Titeli-löszfal, a Tisza-torkolata, Zimony – millenniumi torony, a Nagy-Hadisziget. Elérve a Szávát, behajózunk a nagy folyóba, kikötünk Belgrádban (1170 fkm). Transzferbusszal utazunk a Nándorfehérvár várához. Séta a nagy kiterjedésű erősségben, majd elfoglaljuk szállásunkat, félpanziót igénylőknek vacsora.

Pétervárad        Dunai hajóutak: Vaskapu - Zimony, Hunyadi toronyBudapest - Vaskapu dunai hajóút: Nándorfehérvár

4.nap: Nándorfehérvár – Galambóc … a tengerré duzzadt folyón

Indulás reggel 8-kor Belgrádból. Fontosabb látnivalók a Dunáról: Pancsova – a Temes torkolata, a Sumadija-hegység nyúlványai, Szendrő vára, Ráma – a több kilométer szélesre szétterülő Duna, Haram vára, Ópalánka – a Duna-Tisza-Duna csatorna torkolata, Báziás – Néra-torok, Ezüst-sziget, Babakay-szikla, Galambóc vára. Itt elérjük a Duna egykori zuhatagi szakaszát: Baross-tábla, Stenka, Kozla-Dojke, Izlas-Tachtalia, Jeliseva, Svinica zuhatagok és a Grében-hegyfok. Útközben előadás a zuhatagi hajózásról és a Zuhatag szabályozásáról. Érkezés Donji Milanovacra (991 fkm) az esti órákban. Autóbusszal utazás a Liskovac-hegységben lévő szállásunkra, félpanziót igénylőknek vacsora

Budapest - Vaskapu hajóút: Szendrő vára   Vaskapu dunai hajóút: Babakay szikla   Vaskapu - Dunai hajóút: Galambóc vára

5.nap: Kazán, Vaskapu, Bánság

Reggel a szerb kiléptető határvizsgálat után elhajózunk Donji Milanovacról. Hajózás a Jucz-szorosban, majd a Nagy- és Kis-Kazánban. Jelzőállomások, Veterani-barlang, Decebal szobra, Traianus-tábla, Emlékezés a Széchenyi tábla kapcsán a „legnagyobb magyarra”. Bepillantunk a Zuhatag utolsó szorosába, a Sipibe, majd Ada-Kaleh szigete felett megfordulva hajós utunk 700 folyamkilométer megtétele után Orsován (954 fkm) véget ér. Román beléptető határvizsgálat után autóbuszra szállva a Krassó-Szörényi-érchegységben kanyargó varázslatos utakon elérjük a Bánságot, majd határátkelés után a késő esti órákban Budapestet.

SZÉCHENYI ISTVÁN EMLÉKTÁBLÁJA A  KAZÁN-SZOROSBAN, A DUNA 973,3 FOLYAMKILOMÉTERÉNÉL, A VÍZFELSZÍN ALATT.

Vaskapu hajóút: Kazán- szoros

Vaskapu hajóút I. tudnivalók:

Elhelyezés: *** szállodákban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban

Utazás: hajóval és kényelmes, légkondicionált autóbusszal

Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)

 • Részvételi díj:  114.800.-Ft/fő  (A 2018-as árak hamarosan feltöltésre kerülnek!)
 • Egyágyas felár: 19.400.-Ft/fő
 • Félpanziós felár: 12.400.-Ft/fő
 • Kikötői illeték:     17.300.- Ft/fő
 • Rádióvevős fülhallgató: 1.990.- Ft
 • Kötelező útlemondási biztosítás: 1.722.- Ft/fő
 • Kötelező baleset, betegség, poggyászbiztosítás: 2.750.-Ft /fő

A részvételi díj  a belépőket (kb. 400 RSD) nem tartalmazza.

Első és második napon a csomagok a hajón kerülnek elhelyezésre, a többi napon elég egy kis táskát magukkal hozni, a legszükségesebbekkel, a csomagok a buszon maradnak!

 

 

 Vaskapu –  Újvidék – Drávaszabolcs hajóút II.

Időpontok:

2018. május 26 – 30  és  augusztus 12 – 16  (5 nap/4 éjszaka)

1. nap: Temesvár-Herkulesfürdő

Indulás reggel 6 órakor Budapestről autóbusszal. Rövid pihenőkkel utazunk Temesvárig. Városnéző séta a Bánság szép fővárosában: a barokk, a klasszicista és a szecessziós főterek, majd továbbutazás a Krassó-Szörényi-érchegységen át Herkulesfürdőre. Tovább a  Duna mentén viaduktokon, alagutakon át a Sipi-szorosban a Vaskapu duzzasztóig, majd szállásunkra Szörényvárra (Turnu-Severin).

2. nap: Duna-áttörés

Reggeli után hajóra szállunk (933 fkm) és román kiléptető határvizsgálat után megindulunk a Dunán felfelé.. Rövidesen előttünk magasodik a Duna legnagyobb duzzasztója, a Vaskapu 1. erőmű gátja. Az üzemeltetők által megszabott oldalon (szerb, vagy román) és időben két lépcsőben 33 m-t felzsilipelünk. A zsilipből kihajózva megkezdjük varázslatos utunkat a Duna-áttörésen át.A Sipi-szoros végén Ada-Kalehról, a legendás szigetről mesélünk, majd jön az Orsovai-öböl az elmerült várossal. A szelídebb hegyek egyre morcosabban sziklássá válnak, megnézzük a Trajanus táblát, majd beérünk a Kis-Kazánba. A Varnica jelzőállomás mellett elhaladva végighajózunk a Nagy-Kazán-szoroson és Jucz-szoroson. Elérjük a szerb Al-dunai üdülőfalut, Donji Milanovacot, szemben vele megnézzük Három Torony várát, majd innen észak-nyugat felé hajózunk. A hegyek között kanyarodva újabb nevezetességek: Greben-hegyfok, Lepenski Vir – őskori leletegyüttes, majd Drenkó vára után nyugat felé hajózva az egykori Stenka-zuhatagról megnézzük a monumentális Baross táblát. Rövidesen a sziklák között egészen kicsire szűkült Duna az Al-Duna határát jelző Babakay-sziklánál hirtelen kiszélesedik, a jobb partot a csipkés falú Galambóc vára díszíti. Kikötés, szállás Veliko Gradiste-n (1059 fkm).

3. nap: Irány Nándorfehérvár!

Reggeli után tovább hajózunk a Lokva-hegység mellett, elhagyjuk a Néra torkolatát, Ráma várát, aztán jön az „Aranyember” „Senki-szigete”, kisvártatva megcsodálhatjuk Szendrő hatalmas, vízparti várát. Kora délután elérjük a Pancsova szigetvilágát, a Temes folyó világítótornyokkal jelzett torkolatát. Éles folyamkanyarulatok után feltűnik Belgrád, Szerbia fővárosa. A nándorfehérvári diadallal az egész világon híressé vált vár falait megkerülve hajózunk be a Dunáról a Szávára. Itt kikötünk (1170 fkm), autóbuszra szállunk, felkeressük Nándorfehérvár várát,  majd szállásunkra megyünk vacsorázni, éjszakázni.

4. nap: A Vajdaság és a Szerémség határán

Reggeli után beszállunk a Száván időző hajónkra, majd a Dunára kihajózva (1170 fkm) tovább haladunk felfelé a délvidéken. A belgrádi Nagy-Hadisziget után mindjárt Zimonynál, egykori határvárosunknál járunk, ahol a Hunyadiak vára helyén, 1896 szeptemberében épült Ezerévi emlékművet láthatjuk. Nagy kanyarulatok, magas löszfalak alkotta partok, hosszan nyújtózkodó szigetek teszik változatossá utunkat. Lassan elérjük a Tisza torkolatát, szemben vele a szalánkeméni löszmagaslat. Újvidékig érintjük még Karlócát, majd a Duna-Tisza-Duna-csatorna torkolatát. Újvidéken (1255 fkm) kiszállunk, autóbusszal felmegyünk a Duna egyik legszebb, egyben jelképes pontjára, a péterváradi várba. A délután hátralévő részében autóbusszal utazunk tovább. Újlaknál átlépünk Horvátországba és Vinkovcéra, szállásunkhoz megyünk.

5. nap: Vajdaság vagy Szlavónia

Reggel Vukováron hajóra szállunk (1335 fkm).Kanyargós szakaszon haladunk. Gombosnál szót ejtünk a bácskai csatornarendszer építéséről, gazdasági hatásairól, az egykori gőzkompról és az erdődi hegyen lévő várról. Újabb szépséges kanyarulatok után Almás község felett behajózunk a Drávába. A vadregényes természetvédelmi terület, vízi világ Kopácsi-rét mellett hajózunk, majd jön az eszéki kikötő, aztán az eszéki vár és város. Eszék felett a Dráva sokkal kanyargósabbá, szűkebbé válik. Erre nagyon ritkán járnak hajók. A  belistyei kikötő felett még élesebbek a kanyarulatok, egyre több a sziget. Keselyősfapuszta térségében elérjük Magyarországot és kisvártatva kikötünk Drávaszabolcson (78 fkm). Határvizsgálat után autóbusszal utazás Budapestre, érkezés a késő esti órákban.

Fontos: Amennyiben a Dráva vízállása nem megfelelő, úgy a hajó Eszékig közlekedik (21 fkm). Kiszállunk és városnézés után autóbusszal Budapestre utazunk, érkezés az esti órákban. (Tekintettel a Dráva szeszélyesen ingadozó vízállására, teljes bizonyossággal csak három nappal korábban állapítható meg az érkezési kikötő. Az elmúlt 11 év vízállás adatai alapján statisztikailag az egyik legvalószínűbb időpont a drávaszabolcsi érkezéshez utunk napja.)

Vaskapu hajóút II. tudnivalói:

Elhelyezés: 3 csillagos szállodában

Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal és hajóval

Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt

Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)

 • Részvételi díj:   95.800.-Ft/fő      (A 2018-as árak hamarosan feltöltésre kerülnek!)
 • Egyágyas felár:    19.400.-Ft/fő
 • Félpanziós felár:  12.400.-Ft/ft
 • Audio guide:           1 640 Ft/ft
 • Kikötői illeték:       17 600 Ft/fő

 • Kötelező útlemondási biztosítás: 1 437. Ft/fő és baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás:  2.750.-Ft/ fő

Belépők: kb. 550 RSD

Hajónk: termes rendezvényhajó, zárt utastérrel, nyitott fedett és fedetlen fedélzettel, női-férfi WC-vel, büfével, hideg és meleg ételekkel, ebédelési lehetőséggel.  http://rohambudapest.hu/

Passau - Budapest hajóutak - dunai kishajó

Passau - Budapest hajóut - étteremPassau - Budapest hajóutak - Roham Budapest terasz

 

 

Budapest – Vaskapu hajóút a Dunán – PellAir Dunai hajóutak

Bővebb információ: PellAir Utazási Iroda
Mobil:+36-30 416 7373
Telefon: +36-26-530-279
Mobil 2 :+36-30 330 6992
email: pellair kukac pellair pont hu

PellAir: utazás, körutazás, hajóutak, ahogy mindig is vágyott rá

Comments are closed.