Mongólia utazás, körutazás

körutazás

Mongólia utazás: az örökkön kék égbolt nomád birodalma

Mongólia utazás időpont: 2024.07.24 – 08.01.

Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. Mongóliai utazásunk alkalmával ebbe a 1.5 millió négyzetkilométeres, csodálatos világba látogatunk el.
Metrómegállót itt ne keress! Mert farkasokat, kőszáli sast, félvad csordákat és vágtató méneseket fogsz találni – a határtalan kék ég alatt.

„Ha tartasz valamitől, ne csináld. Ha pedig csinálsz valamit, ne tarts tőle.” – mongol szólás

Mongólia utazás részletes program

1 nap: Elutazás Mongóliába, az örökkön kék ég országába
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren, majd elrepülés, menetrend szerint.  Átszállással továbbrepülés Mongóliába. Étkezés a repülőgépeken.

2. nap: Ulánbátor, nemezvárosból – modernitás
Megérkezés az ulánbátori repülőtérre reggel. Bejelentkezés hotelünkbe. Ebédet követően városnézés a kora délutáni óráktól: Az 1778-ban alapított Ikh Khuree  „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. A Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”. Mongólia a 20-as évek első felében került szovjet megszállás alá, ekkor kapta Ulánbátor a ma is használt nevét (jelentése: Vörös Hős). Látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Feljutás a Zaisan-hegy Buddha szobrához.  Esti órákban tradicionális mongol koncert és hagyományos barbecue vacsora.

Mongólia utazás Ulanbator Chinggis tér

3. nap: Dzsingiz kán táborában; A Mongol Birodalom históriája
Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. A Nagykán ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. Temüdzsin / Dzsingiz kán 50 méter magas acélszobra (!), a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látogatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Fakultatív lovagolási lehetőség.

4. nap: Vadlovak sztyeppéin; mongol tájak magyar kutatói
Mongóliai utazásunk negyedik napján reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak megfigyelése során, illetve után beszélgetés az egyéb „Lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. Tarvaga (mongol mormota) és a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) megtekintése. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora.

Mongólia utazás 5. nap: Az íjfeszítő népek néhai államai; Az első türkök földjén
Reggeli után utazás a Mongol Kongoryn Els mozgó dűnéihez. A sivatagi táj minden ízében a Góbi-ra emlékeztet, a területet hasznosító nomád családok tevetartással is foglalkoznak. Tevegelési lehetőség a dűnék között, majd látogatás egy tevepásztor nagycsaládnál. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére, majd látogatás a főváros határait jelző órás kőteknősök egyikénél. Megálló a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birodalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom).

Mongólia utazás - homokdűnék

6. nap: Erdene Zuu Khiid; Az UNESCO világörökségi Orhon-völgy nomád kincsei
Reggeli után utazás az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttes falaihoz. Az ősi főváros romjainak köveit ennek a tibeti-mongol buddhista kolostornak a falaiba építették. A legendás Karakorum Ögedej nagykán idején született. (Dzsingiz fia). A birodalom fővárosaként csak 40 éven át szolgált, ugyanis Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon… Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt (!). A Vörös Hadsereg alakulatai 1937-ben az ország összes kolostorát szinte porig rombolták, Erdene Zuu épületeiből néhány mégis megmaradt. Látogatás az épen hagyott templomokban, rövid bepillantás a sárga kalapos „tibeti” szerzetesek életébe. Utazás Khar Balgas (ótörökül Kara Balgasun), a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklák megtekintése,majd látogatás a türk emlékeket bemutató múzeumban. Késő délutáni utazás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Vacsora, és fakultatív termálfürdőzési lehetőség.

7. nap: Mongólia természeti kincsei – a hegyek birodalma; A nomadizálás ma
Tapasztalatszerzés és ismertető Hajgáj-hegység pásztorainak életviszonyairól, majd kitekintés Mongólia további hegyvidékeire: a Hentij-, Tannu Ola-, Altáj- és Szaján hegységek vázlatos bemutatása. Látogatás egy nomád családnál. Utunk folytatása Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona. Közben ismerkedés a környék ragadozó madaraival, illetve a solymászat történetével. Délutáni megérkezés az Ögii-tó partjára. Fakultatív lovagolási,- vagy séta lehetőség a tó partján.

Mongolia-utazas-Amarbayasgalant-monostor

Mongólia utazás 8. nap: A buddhizmus évszázadai Mongóliában
Reggeli után utazásunk megkezdése a fővárosba. Ulánbátorba érve látogatás a Gandan Khiid kolostorban, a mongol buddhizmus központjában. A több-ezer szerzetesnek otthont adó intézményt 1937-ben rombolták le, de 2 épülete megmaradhatott. Az 1990-ben lezajlott változások óta a kolostor ismét feléledt, s mára buddhista egyetemi képzés is zajlik az újjáépített szárnyakban. Látogatás a csodaszép Migjid Janraisig templomban, a hatalmas (20 m magas) Buddha szobornál. Átutazás Bogd Kán Téli Palotájába. Ismerkedés Mongólia utolsó kánjának életével, korával. A Bogd Kán állatgyűjteményének, illetve 150 hópárduc gereznából készült, egyedülálló jurtájának megtekintése. Rövid szabadidő és vásárlási lehetőség. Közös mongol barbecue,- és búcsú-vacsora. Korai nyugovóra térés.

9. nap: Ulánbátor – Budapest
Mongóliai utazásunk utolsó napján kora reggeli transzfer a repülőtérre. Elutazás, majd átszállással megérkezés a Liszt Ferenc reptérre.

Mongólia utazás: örökkön kék égbolt és a romlatlan természet – 2024. PellAir Utazási Iroda

Bővebb információ: PellAir Utazási Iroda
Mobil:+36 30 416 7373
email: pellair kukac pellair pont hu

PellAir: utazás, körutazás, hajóutak, ahogy mindig is vágyott rá

Comments are closed.