Üzbegisztán körutazás

körutazás

Üzbegisztán körutazás magyar idegenvezetéssel

Indulási időpont: 2022. május 26 – június 3. (9 nap/ 7 éjszaka)

9 nap / 7 éjszaka,repülővel

A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek – csoportos utazás magyar idegenvezetővel u

Üzbegisztán körutazás útvonal: Taskent | Szamarkand | Shahrisabz | Bukhara | Khíva

Üzbegisztán magával ragad és elvarázsol – ez az Ezeregyéjszaka és Dzsingisz Kán országa. A 14. század egyik legizgalmasabb helyére, a Selyemút központjába hívjuk most Önöket, hogy megismerkedjenek az iszlám építészet szépségeivel; a még olykor felbukkanó, szovjet érából megmaradt (izmos) szobrokkal; hogy megcsodálják a méltán híres üzbég kézműves termékeket, szőnyegeket, hogy megkóstolják az üzbég konyha remekeit és megtapasztalják a helyiek páratlan vendégszeretét. Megtekinthetik a „Kelet Rómájának” is nevezett Szamarkand egyedülálló építészetét; a város a Selyemút központi állomásaként a Kelet és Nyugat között állt, 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Shahrisabz műemléképületeit a város szülöttje, a 14. századi hódító, Amir Timur és unokája, Uluk bég építette. Az ősi karavánvárosok, Khíva és Bukhara szinte teljes egészében múzeumként funkcionálnak – mecsetekkel, medreszékkel teli városközpontjaik a világörökség részei.

Üzbegisztáni körutazásunk alkalmával tartson velünk a 14. század egyik legizgalmasabb helyére:

 • a Selyemút központjába, ahol megcsodálhatja „Kelet Rómájának” is nevezett Szamarkand egyedülálló építészetét
 • az ősi karavánvárosokat (Kíva és Bukhara a világörökség részei)
 • az iszlám építészet szépségeit
 • a híres üzbég kézműves termékeket, szőnyegeket
 • a szovjet érából megmaradt, még néhány helyen fellelhető (izmos) szobrokat
 • megkóstolja az üzbég konyha remekeit és megtapasztalja a helyiek páratlan vendégszeretetét.Üzbegisztán magával ragad és elvarázsol – ez az Ezeregyéjszaka és Dzsingisz Kán országa. A 14. század egyik legizgalmasabb helyére, a Selyemút központjába hívjuk most Önöket, hogy megismerkedjenek az iszlám építészet szépségeivel; a még olykor felbukkanó, szovjet érából megmaradt (izmos) szobrokkal; hogy megcsodálják a méltán híres üzbég kézműves termékeket, szőnyegeket, hogy megkóstolják az üzbég konyha remekeit és megtapasztalják a helyiek páratlan vendégszeretét. Megtekinthetik a „Kelet Rómájának” is nevezett Szamarkand egyedülálló építészetét; a város a Selyemút központi állomásaként a Kelet és Nyugat között állt, 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Shahrisabz műemléképületeit a város szülöttje, a 14. századi hódító, Amir Timur és unokája, Uluk bég építette. Az ősi karavánvárosok, Khíva és Bukhara szinte teljes egészében múzeumként funkcionálnak – mecsetekkel, medreszékkel teli városközpontjaik a világörökség részei.

Indulási időpont: 2022. május 26-június 3. (9 nap/ 7 éjszaka)

Üzbegisztán körutazás - Üzbegisztán térkép

 

Üzbegisztán körutazás program:

1.nap Budapest – Taskent Elutazás Budapestről átszállással Taskentbe, Üzbegisztán fővárosába.

2. nap

Érkezés a hajnali órákban, transzfer a szállodába, a szobák elfoglalását követően pihenő, reggeli, majd felfrissülve indulunk a város látnivalóinak felfedezésére.

Elsőként az óvárosban található, vallási központként számontartott Hast Imam teret keressük fel. A téren elhelyezkedő lenyűgöző épületkomplexum története a 10.sz-ig nyúlik vissza, díszítőelemei utalnak Üzbegisztán híres képzőművészetére. Ezen a téren található a Barak kán medresze, a Tillya sejk mecset, a Muyi Muborak medresze, a Kaffal Shahsi Mauzóleum, a Namozgoh mecset és a Korán Usman Múzeum a világ legrégebbi Koránjával. A teret körülvevő óváros, még a földrengés előtti időkből maradt fenn. Ezután az Üzbég Iparművészeti Múzeumot és Üzbegisztán Történeti Múzeumát látogatjuk meg. Végül a város legjelentősebb tere, a Függetlenségi tér következik, melyet korábban Katedrális-, később Vörös-, majd Lenin térnek is nevezték, ma az ország ’91-es függetlenné válásának és a második világháború áldozatainak emlékhelye.

3.nap:

Taskent – Szamarkand
Vonattal utazunk a Világ egyik legrégebbi városába, Szamarkandba, melynek eredete i. e. 14. század-ra tehető, valamint a Selyemút egyik legnagyobb városa volt. Az idők során Nagy Sándor, arab megszállók, Dzsingisz kán és Tamerlán fennhatósága alá is tartozott a város, később az Orosz Birodalom részévé vált, majd az ország függetlenné válása óta az ország második legnagyobb városaként és a térség kulturális központjaként tartják számon. A város történelmének sokszínűsége mágikus erővel hat az odalátogatókra, akik mesébe illő romantikus hangulatot élhetnek itt át. 2001-ben „a kultúrák találkozása” címen az UNESCO Világörökség részévé is nyilvánították a várost. Érkezést követően elsőként a híres Registan téren az egykori Timurida birodalom központját nézzük meg, ahol a Timurida dinasztia hamvait őrző egyedülálló építészeti alkotás, a Gur Amir mauzóleum is áll. A téren három medresze található: Sír-dár-medresze, Ulugh-bég-medresze, Tila Kara-medresze.

Ezt követően a Bibi Khanum a Timuridák által épített legnagyobb mecsetet is meglátogatjuk. Majd felfedezzük Szamarkand legősibb bazárjának kínálatát, ahol egyszer a Selyemúton haladó karavánok is megálltak.  Később megnézzük Ulug bég 15. századi csillagvizsgálóját, majd a lenyűgöző Shahi Zinda mauzóleum több mint 20 épületből álló együttesét, ami a 14-15. századból maradt fenn.

 

4.nap:  Szamarkand
Folytatjuk az ismerkedést Szamarkand látnivalóival. Elsőként Szent Dániel Mauzóleumát keressük fel, amely keresztény zarándokok sokaságát vonzza az egész világról. Majd az ősi város „Afrasiyob” maradványai mellé épült Afrasiyob Múzeum következik, ahol teljes képet kaphatunk a város egykori életéről. Délután ellátogatunk a Meros kézműves szövetkezet bemutató termében, ahol betekintést nyerhetünk a világos színéről és virágillatáról híressé vált papír készítésének folyamatába. Közép-Ázsiában Szamarkandban készítettek először papírt a 8. században, az alapanyaga eperfa, henna és rózsavíz volt. Az UNESCO által is támogatott műhelyben egyéb képzőművészeti termékek gyártást is tanulmányozhatjuk (kerámia, porcelán, textil, selyem, illetve a fafaragás). Ezt követően megnézzük hogyan készülnek a színes selyem szőnyegek a Hudjum kézműves műhelyben.

5.nap: Szamarkand – Shahrisabz – Buhkara
Reggelit követően kirándulás Tamerlán (Timur Lenk) mongol fejedelem születési helyére, Shahrisabz városba, ahol elsőként megnézzük a Fehér Palotát, Tamerlán nyári palotáját. Ezt követően Ulug bég édesapja tiszteletére emelt Péntek-mecset óriási épületegyüttest járjuk be, melyet a 15. században fejeztek be és mauzóleumként is szolgál. Majd Tamerlán által az erő és a hatalom szimbólumaként építtetett Doru Saodat-ot és a 14. századi Hazrat Imam mecsetet nézzük meg. Délután továbbutazunk Buharába.

6.nap: Bukhara
Buhara területét legalább ötezer éve lakják, és a Selyemút legfontosabb állomásai között is szerepelt. A 9-10. században az Újperzsa Birodalom fővárosa volt, majd sokáig a török civilizáció központjaként funkcionált. A mecsetekben és medreszékben bővelkedő várost, kulturális és kereskedelmi szerepéért, méltán nevezik „Szent városnak”, központját az UNESCO Világörökség részévé is nyilvánították. A középkori Ark erőd városfallal körülvett kisvárosban láthatjuk emírjeinek lakóépületeit, mecseteket, kormányépületeket és a börtönt. A Számánidák 9. századból származó mauzóleumát is megtekintjük, amely a közép-ázsiai építészet egyik kimagasló remekműve. Folytatjuk a város felfedezését a 13-14. századi Chasma-Ayub mauzóleummal, melyet Szent Jób látogatásának emlékére és forrásának helyén emeltek. A Poikalaon épületegyüttes következik (12-16. századi) a Kalon mecset-katedrálissal, a Miri Arab medreszével, és a kelet akkori legmagasabb minaretjével (46 méter).

A 17-18. századi Abdul Aziz kán medresze a következő megálló, amely díszítőelemeivel és méretében megelőzte a szemközti Uluk bég medreszét.

Felkeressük az ősi kereskedőházak utcáját, mely egykor a Selyemút karavánjainak fontos állomása volt. Az árusok a mai napig itt kínálják portékájukat, aranyhímzéseket, színes fafaragásokat és a világhírű bukharai kézzel szőtt szőnyegeket. Még nincs vége a látnivalóknak, következik a Magoki Attori mecset, a Labi-Hauz épületegyüttese (köztük a város legnagyobb medreszéje), amely a város egyik utolsó tava köré épült. Este folklór bemutató vacsorával az egyik legrégebbi és legszebb középkori medreszében (Nadir Devan-Begi).

7.nap:  Bukhara – Khíva
Átutazunk a Kizil-Kum sivatagon, amely a végtelen sztyeppe és az egykori történelmi tartomány, Transzoxánia északi határa volt. Láthatjuk Közép-Ázsia egyik leghosszabb folyóját, az Amu-darja folyót, amelynek delta torkolata valaha az Aral-tóba ömlött, mára azonban az intenzív öntözés által is csökkentett vízbőségű folyó nem éri el a zsugorodó tavat és korábbi deltájának ágai eltűnnek a sivatagban. Útközben piknik ebéd a sivatagban. Szállás elfoglalása.

8.nap  Khíva
Khíva ősi városa múzeumként tárja a látogatók elé a régi idők kincseit, olyan látnivalókkal, mint a 17.századi Kunya Ark erőd, ahol a hivai kánok és családjaik rezidenciái találhatók, az európai és hivai építészeti stílusokat ötvöző Nurullah-bai Palota, a 19.századi Tash Hauli Királyi Palota, a belső város keleti kapuja a Palvan Darvaza, Muhammad Amin a város legnagyobb középkori medreszéje és további monumentális, díszes medresze épületek, mecsetek és minaretek. A teljes napot a város nevezetességeinek megismerésével töltjük.

9.nap: Khíva – Urgench – Budapest
Reggel transzfer Urgench repülőterére, utazás átszállással Budapestre.

A programváltoztatás jogát szükség esetén fenntartjuk.

Minimumlétszám: 16 fő.

 

Üzbegisztán körutazás – csoportos körutazás, magyar idegenvezetővel
2022. 05.26.-06.03.  (9 nap / 7 éj)

Részvételi díj: 410.900.-Ft / fő  Egyágyas felár: 65.000 Ft / 7 éj

 • a repülőjegyet Üzbegisztánba, átszállással a Budapest – Taskent, Urgencs – Budapest útvonalon,
 • repülőtéri illetéket-118.000.-Ft
 • a szállást 7 éjre kétágyas szobában, reggelivel,
 • az első napon a szoba korai átvételét,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést a teljes utazás során,
 • a programok során a transzfereket,
 • a vonatjegyet expressz járatra Taskentből Szamarkandba,
 • a szükséges belépőket,
 • a folklór estet vacsorával Bukharában
 • .

,

 • a fakultatív félpanziós ellátást (33 500 Ft/fő),
 • a javasolt borravalót (35 USD/fő),
 • utas és útlemondási biztosítást

Tervezett szállodák:

Tashkent: Shodlik 4* vagy Arien Plaza 4* vagy hasonló

Bukhara: Porso Fayz 3* vagy Grand Nodirbek 3* vagy hasonló

Samarkand:  Hotel Zilol Baxt 3* vagy hasonló

Khiva:  Hotel Shams Khiva vagy hasonl

Vízum: 2019. február 1- től a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbegisztáni Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot.

Üzbegisztán körutazás – PellAir utazás – Üzbegisztáni utazás magyar idegenvezetéssel

 

Bővebb információ: PellAir Utazási Iroda
Mobil:+36 30 416 7373
email: pellair kukac pellair pont hu

PellAir: utazás, körutazás, hajóutak, ahogy mindig is vágyott rá

Comments are closed.