Al-dunai hajóutak – hajózás az Al – Dunán

körutazás

Al-Dunai hajóutak – Hajózás az Al-Dunán 

     I. Budapest – Vaskapu … és még azon is túl …

 Időpont: 2023.augusztus 1 – 6. (6 nap / 5 éjszaka)

II. Hajózás a Vaskapun át Újvidékig

Időpontok: 2023. május 17 – 21.  és augusztus 26 – 30.

III. Erdélyen át a Duna-Deltába

                                            Időpont: 2022. augusztus 23 – 27. 5nap/4éj

      IV. Hajóskaland a Vaskapun át Baranyáig

                                       Időpont:  2022. augusztus 09-13. 5nap/4éj

I. Budapest – Vaskapu … és még azon is túl …

 Időpont:  2023. augusztus 1 – 6. (6 nap/5 éjszaka)

Program:

1- nap: Budapest – Mohács
Hajóra szállás Budapesten, Újpesten 8 órakor (1654 folyamkilométer). Egész napos hajózásunk során a következő látnivalókat érintjük: Csepel – Szabadkikötő, Százhalombatta, Ercsi – Eötvös-emlékmű, Tass – Csepel-sziget vége, Dunaföldvár – vár, Paks – város és erőmű, Sió-torkolat, Gemenci erdő, Baja – Sugovica, IV. Károly királyunk és Türr István emlékműve, Kádár-sziget, Dunaszekcső – löszfal. Kikötés Mohácson (1447 fkm) este 7 óra körül között. Vízparti szálláshely elfoglalása, vacsora.

2. Nap: Mohács – Újvidék
Reggeli után Indulás Mohács városból Mohács határra. Határvizsgálat után rövidesen elhagyjuk az országot. Második napi hajóutunkon a következő látványosságokat, érdekességeket érintjük: Ferenc-csatorna – bácskai csatornarendszer, Kopácsi-rét, Dráva-torkolat, Erdőd – vár és az egykori Budapest-Adria komp, Vukovár – a délszláv háború emlékezete, Tarcal (Fruska Gora) hegység, Újlak – az Újlakiak fészke, Kapisztrán Szent János sírja, Pétervárad. Este 7-8 óra között kikötünk Újvidéken (1255 fkm). Szerb beléptető határvizsgálat után autóbuszos transzfer a szállodába, szállásunk elfoglalása.

3. Nap: Újvidék – Pétervárad – Nándorfehérvár
Reggeli után felmegyünk a péterváradi várba. Megtekintjük a Monarchia nagy erődjét és a híres óratornyot. Késő délelőtt indulunk Újvidékről hajóval. Napunk látnivalói a Dunáról: a béskai híd, a Kerekedi-sziget nomád világa, Titeli-löszfal, a Tisza-torkolata, Zimony – millenniumi torony, a Nagy-Hadisziget. Elérve a Szávát, behajózunk a nagy folyóba, kikötünk a szerb fővárosban, Belgrádban (1170 fkm). Transzferbusszal utazunk a nándorfehérvári várhoz. Séta a nagy kiterjedésű erősségben, majd elfoglaljuk szállásunkat.

4. Nap: Közép-Dunán az áttörésig

Reggel indulás hajóval Belgrádból. A Dunán lefelé haladva rövidesen jön Pancsova város a Temes torkolatával és világítótornyokkal. További fő látványosságok: Szendrő vára, delibláti homokpuszta, rámi kiszélesedés (3,5-4 km széles Duna), Újharam vára, Néra-torkolat, majd az Ezüst- tavat elérve kikötünk Veliko Gradiste-n. (1059-es fkm) Autóbusszal a galambóci várhoz megyünk, megcsodáljuk az Al-Duna elején, meredek hegyoldalban álló csipkés várat. Szállásunk az Ezüst-tó partján lesz, kora este fürdőzési lehetőség is van a népszerű üdülőhelyen.

5. nap:  A Zuhatag, a Kazán-szorosok, a Vaskapu I. vízlépcső

Elhajózva Gradiste-ről a Krassó-Szörényi-érchegység nyúlványainak egyre magasabb hegyei övezik a Dunát. Az Ómóldova-sziget után hirtelen kiszélesedik a folyó, előttünk a már ismerős Galambóc, itt Babakay-sziklánál elérjük a Duna-áttörést, megcsodáljuk a Baross-táblát, majd jönnek az egykori Zuhatag szorosai: a Sztenka, a Kozla-Dojke, az Izlasz-Tachtália, a Szvinica.

Háromtorony vára, a történelmi Magyarország legdélebbi pontja után a Jucz-szorosba érünk. Kisvártatva feltűnik a Nagy Kazán-szoros: Széchenyi-emléktába, Ponikova- és Veterani-barlang, jelzőállomások. A dunatölgyesi öböl után jön a Kis-Kazán-szoros, Trajanus-tábla. Elhajózunk Orsova mellett, befordulunk a Sipi-szorosba, melynek végén áll a Vaskapu I. vízlépcső. A 30 méteres szintkülönbségű zsilipelés időtartamától függően kikötés a zsilip alatt 10 km-re lévő Kladovón (933-as fkm) valamikor délután. Elbúcsúzunk a hajótól, szállásunkra sétálunk.

6. nap: A Bánság

Reggeli után hazaindulunk autóbusszal. Meglátogatjuk a Duna mellé épült Fetislam várát. Ezúttal a Vaskapu I. vízlépcső tetején haladunk átkelve Romániába. Utazás a Sipi-szoros mentén, ezúttal a partról csodálhatjuk a vidéket. Orsovánál magunk mögött hagyjuk a Dunát. Látogatás Herkulesfürdőn, a Monarchia híres fürdőhelyén, majd Temesvár érintésével Budapestre utazunk.

Érkezés az esti órákban.

Budapest-Vaskapu… és még azon is túl hajóút tudnivalói:

  Időpont: 2023. augusztus 1 – 6.  (6 nap/5 éjszaka)

Elhelyezés: 3 csillagos szállodában, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban

Utazás:hajóval és kényelmes, légkondicionált autóbusszal

Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt

Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)

 1. Részvételi díj:  218 000 Ft/fő, Kikötői illeték: 26 000 Ft / fő
 2. Választható szolgáltatások:
 • Utasbiztosítás: 3 600 Ft/fő
 • Egyágyas felár: 31 000 Ft/fő
 • Félpanziós felár: 34 800 Ft/fő
 • Rádióvevős fülhallgató: benne van az árban
 • Belépők: kb. 10 EUR

Hajózás a Vaskapun át Újvidékig

Időpontok: 2023. május 17 – 21.  és augusztus 26 – 30.

    (5 nap/4 éjszaka)

Vaskapu – Újvidék dunai hajóút program: 

1. nap: Budapest – Temesvár – Herkulesfürdő

Indulás reggel 6 óra körül Budapestről autóbusszal. Rövid pihenőkkel utazunk Temesvárig, a Bánság szép fővárosáig. Itt városnéző sétára indulunk a barokk, a klasszicista és a szecessziós főterek megtekintésével, majd utazunk tovább a Krassó-Szörényi-érchegységen át Monarchia egykori, kiemelt fürdővároskájába, Herkulesfürdőre. Városnézésünkön láthatjuk többek között a Szapáry Fürdőt, a Herkules szobrot és a katolikus körtemplomot. A fürdőváros után nem sokkal elérjük a Duna mediterrán részét, végigmegyünk a Sipi-szoros mellett, melynek végén megpillantjuk a Vaskapu I. vízlépcsőt, szállás elfoglalása Szörényváron (Turnu-Severin).

2. nap: Duna-áttörés

Reggeli után hajóra szállunk (933 fkm) és megindulunk a Dunán felfelé és megkezdjük varázslatos dunai hajóutunkat a Duna-áttörésen át. Rövidesen elérjük a Vaskapu I. vízlépcsőt, a Duna legnagyobb ilyen műtárgyát: itt a zsilépelésekkor kb. 33 métert emelkedünk fel a hajónkkal. A Sipi-szoros végén Ada-Kalehról, a legendás szigetről mesélünk, majd jön az Orsovai-öböl az elmerült várossal. A szelídebb hegyek egyre morcosabban sziklássá válnak, megnézzük a Trajanus táblát, majd beérünk a Kis-Kazánba. A Varnica jelzőállomás mellett elhaladva végighajózunk a Nagy-Kazán-szoroson és Jucz-szoroson. Elérjük a szerb Al-dunai üdülőfalut, Donji Milanovacot, szemben vele megnézzük Három Torony várát, majd innen észak-nyugat felé vesszük utunkat. A hegyek között kanyarodva újabb nevezetességek: Greben-hegyfok, Lepenski Vir – őskori leletegyüttes, majd Drenkó vára után nyugat felé hajózva az egykori Stenka-zuhatagról megnézzük a monumentális Baross táblát. Rövidesen a sziklák között egészen kicsire szűkült Duna az Al-Duna határát jelző Babakay-sziklánál hirtelen kiszélesedik, a jobb partot a csipkés falú Galambóc vára díszíti. Kikötés Veliko Gradiste-n (1059 fkm), a határvizsgálatok időigényének függvényében a hajóról kiszállva fürdőzési lehetőség szállásunknál az aqua parkban, vagy az Ezüst-tóban.

Dunai hajóutak: Al-dunai hajóút - Galambóc vára Dunai hajóutak: Al-dunai hajóút - Vaskapu -szoros

3. nap: Nándorfehérvár

Reggeli után tovább hajózunk a Lokva-hegység mellett, elhagyjuk a Néra torkolatát, Ráma várát, itt a Duna ismét több kilométeresre szélesedik. Az „Aranyember” „Senki-szigete” következik, majd kisvártatva megcsodálhatjuk Szendrő hatalmas, vízparton álló várát. Kora délután elérjük a Pancsova szigetvilágát, a Temes folyó világítótornyokkal jelzett torkolatát. Éles folyamkanyarulatok után feltűnik Szerbia fővárosa, Belgrád. A nándorfehérvári diadallal az egész világon híressé vált vár falait megkerülve hajózunk be a Dunáról a Szávára. Itt kikötünk (1170 fkm), autóbuszra szállunk, felkeressük Nándorfehérvár Kalemegdán várát, majd szállásunkra megyünk vacsorázni, éjszakázni.

4. nap: Délvidék, Vajdaság, Szerémség

Reggeli után beszállunk a Száván időző hajónkra, majd a Dunára kihajózva (1170 fkm) tovább haladunk felfelé a délvidéken. A bal parton Vajdaságot, a jobb parton Szerémséget láthatjuk. A belgrádi Nagy-Hadisziget után mindjárt Zimonynál, egykori határvárosunknál járunk, ahol a Hunyadiak vára helyén, 1896 szeptemberében épült Ezerévi emlékművet láthatjuk magasodni. Nagy kanyarulatok, magas löszfalak alkotta partok, hosszan nyújtózkodó szigetek teszik változatossá utunkat. Lassan elérjük a Tisza torkolatát, szemben vele a szalánkeméni löszmagaslat. A Kerekedi-szigetnél egészen közeli élményt nyújt a nomád állattartás. Karlóca következik, majd a Duna-Tisza-Duna-csatorna torkolatához érünk. Újvidéken (1255 fkm) kiszállunk, autóbusszal felmegyünk a Duna egyik legszebb, egyben jelképes pontjára, a péterváradi várba. Vacsora és szállás Újvidéken lesz.

5. nap: Vajdaság

Délelőtti városnézés Újvidéken, majd rövid szabadprogram. Utazás autóbusszal Szabadkára. Városnézés a szecessziós belvárosban, utána látogatás Tóthfaluban: megnézzük a „Mini Délvidéket”, az elmúlt napokban bejárt táj újonnan készülő makettjét. Fakultatív program keretében kis itókával, süteményekkel búcsúzunk a Délvidéktől. Utazás Budapestre, tervezett érkezés a kora esti órákban.

Vaskapu – Újvidék dunai hajóút tudnivalók:

2023. május 17 – 21.  és augusztus 26 – 30.

Elhelyezés: 3 csillagos, 2 – 3 ágyas, fürdőszobás szobákban

Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal és hajóval

Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt

Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)

 • Részvételi díj:                                   182.000.-Ft/fő
 • Kikötői illeték:                                    22.600.- Ft/fő
 • Egyágyas felár:                                    28.000.-Ft/fő
 • Félpanziós felár:                                   27.200.-Ft/fő
 • Rádióvevős fülhallgató:                        benne van az árban
 • Útlemondási biztosítás: 2,5%
 • Baleset, betegség, poggyászbiztosítás: 3.000 Ft / Fő

Belépők: kb. 10 EUR (helyszínen fizetendő)

 

III. Hajóval a Vaskapuhoz

Időpont: 2022. augusztus 23-27. 5nap/4éj     

Program

 1. nap: Áthajózás Magyarországon

Indulás reggel Budapestről (1653 fkm). Az egész napos hajózás során a következő látnivalókat

érintjük: Csepel – Szabadkikötő, Százhalombatta, Ercsi – Eötvös-emlékmű, Tass – Csepel-sziget

vége, Dunaföldvár – vár, Paks – város és erőmű, Sió-torkolat, Gemenci erdő, Baja – Sugovica, IV.

Károly királyunk és Türr István emlékműve, Kádár-sziget, Dunaszekcső – löszfal. Kikötés

Mohácson (1447 fkm) este 7 óra körül között. Vízparti szálláshely elfoglalása, vacsora.

 1. nap: Alföld peremén, keletnek fordulva

Indulás reggel Mohács városból Mohács határra. Határvizsgálat után rövidesen elhagyjuk az

országot. Második napi hajóutunkon a következő látványosságokat, érdekességeket érintjük:

Ferenc-csatorna – bácskai csatornarendszer, Kopácsi-rét, Dráva-torkolat, Erdőd – vár és az egykori

Budapest-Adria komp, Vukovár – a délszláv háború emlékezete, Fruska Gora hegység, Újlak – az

Újlakiak fészke, Kapisztrán Szent János sírja, Pétervárad. Este 7-8 óra között kikötünk Újvidéken

(1255 fkm). Szerb beléptető határvizsgálat után autóbuszos transzfer a szállodába, szállásunk

elfoglalása.

 1. nap: A növekvő Dunán

Reggeli után autóbusszal felmegyünk a péterváradi várba. Megtekintjük a Monarchia nagy erődjét

és a híres óratornyot. Késő délelőtt indulunk Újvidékről hajóval. Napunk látnivalói a Dunáról:

Titeli-löszfal, a Tisza-torkolata, Zimony – millenniumi torony, a Nagy-Hadisziget. Elérve a Szávát,

behajózunk a nagy folyóba, kikötünk a szerb fővárosban, Belgrádban (1170 fkm). Transzferbusszal

utazunk a nándorfehérvári várhoz. Séta a nagy kiterjedésű erősségben, majd elfoglaljuk

szállásunkat.

 1. nap: A Zuhatag

Reggeli után hajóra szállunk Belgrádban. Fontosabb látnivalók a Dunáról: Pancsova – a Temes

torkolata a világítótornyokkal, a Sumadija-hegység nyúlványai, Szendrő vára, Ráma – a több

kilométer szélesre szétterülő Duna, Ráma vára, Ópalánka – a Duna-Tisza-Duna csatorna torkolata,

Báziás – Néra-torok, Ezüst-sziget, Babakay-szikla, Galambóc vára. A hegyek közé behajózva

elérjük a Duna egykori zuhatagi szakaszát: Baross-tábla, Stenka, Kozla-Dojke, Izlas-Tachtalia,

Jeliseva, Svinica zuhatagok és a Grében-hegyfok. Útközben előadás a zuhatagi hajózásról és a

 • Zuhatag szabályozásáról. Érkezés Donji Milanovacra (991 fkm) az esti órákban. Autóbusszal utazás

a Liskovac-hegységben lévő szállásunkra.

 1. nap: Kazán, Vaskapu, Bánság

Reggel a szerb kiléptető határvizsgálat után elhajózunk Donji Milanovacról. Hajózás a Jucz-

szorosban, majd a Nagy- és Kis-Kazánban. Széchenyi Emléktábla, jelzőállomások, Veterani-

barlang, Decebal szobra, Traianus-tábla, Emlékezés Széchenyi tábla kapcsán a „legnagyobb

magyarra”. Bepillantunk a Zuhatag utolsó szorosába, a Sipibe, majd Ada-Kaleh szigete felett

megfordulva hajós utunk 700 folyamkilométer megtétele után Orsován (954 fkm) véget ér. Román

beléptető határvizsgálat után autóbuszra szállva a Krassó-Szörényi-érchegységben kanyargó

varázslatos utakon elérjük Észak-Bánságot, majd a késő esti órákban Budapestet.

Elhelyezés: szállodában***, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban

Ellátás: reggeli vagy félpanzió

Utazás: hajóval és autóbusszal

Részvételi díj: 136 000 Ft/fő

Kikötői illeték: 17 800 Ft/fő

Útlemondási biztosítás: 3 400 Ft/fő Ft/fő

Utasbiztosítás: 3 000 Ft/fő

Egyágyas felár: 14 000 Ft/fő

Félpanziós felár: 13 600 Ft

Rádióvevős fülhallgató: 2 700 Ft

Belépők: kb. 5 EUR

 •   IV. Hajóskaland a Vaskapun át Baranyáig

                                         Időpont:  2022. augusztus 09-13. 5 nap / 4éj

  • Program
   1. nap: Dunára – le!

   Indulás reggel Budapestről autóbusszal, rövid pihenőkkel utazunk Temesvárig. Városnéző séta a

   Bánság szép fővárosában: a barokk, a klasszicista és a szecessziós főterek, majd továbbutazás a

   szépséges Krassó-Szörényi-érchegységen át Herkulesfürdőre. Városnézés a Monarchia egykori

   kiemelt fürdővároskájában: Szapáry Fürdő, Herkules szobor, katolikus körtemplom. A fürdőváros

   után nem sokkal elérjük a Duna mediterrán részét, végigmegyünk a Sipi-szoros mellett, melynek

   végén megpillantjuk a Vaskapu I. vízlépcsőt. A duzzasztón kelünk át Szerbiába, szállásunk

   Kladovon lesz.

   1. nap: Duna-áttörés

   Reggeli után hajóra szállunk (933 fkm) és megindulunk a Dunán felfelé. Rövidesen elérjük a

   Vaskapu I. vízlépcsőt, a Duna legnagyobb ilyen műtárgyát. Kb. 33 métert emelkedünk fel

   hakónkkal a lét zsilipkamrában. Elhagyva a vízlépcsőt a Sipi-szorosban haladunk, megemlékezve a

   legendás, ma a Duna mélyén lévő szigetről, Ada-Kalehról. A szelídebb hegyek egyre morcosabban

   sziklássá válnak, megnézzük a Trajanus táblát, majd beérünk a Kis-Kazánba. A Varnica

   jelzőállomás mellett elhaladva végighajózunk a Nagy-Kazán-szoroson (Ponikova- és Veterani-

   barlangok, Széchenyi Emléktábla) és a Jucz-szoroson. Elérjük a szerb Al-dunai üdülőfalut, Donji

   Milanovacot, szemben vele megnézzük Három Torony várát, majd innen észak-nyugat felé

   hajózunk. A hegyek között kanyarodva újabb nevezetességek: Greben-hegyfok, Lepenski Vir –

   őskori leletegyüttes, majd Drenkó vára után nyugat felé hajózva az egykori Stenka-zuhatagról

   megnézzük a monumentális Baross-táblát. Rövidesen a sziklák között egészen kicsire szűkült Duna

   az Al-Duna határát jelző Babakay-sziklánál hirtelen kiszélesedik, a jobb partot a csipkés falú

   Galambóc vára díszíti. Kikötés Veliko Gradiste-n (1059 fkm). Szállás a város üdülőövezetében.

   1. nap: Irány Nándorfehérvár!

   Reggeli után beszállunk hajónkra, tovább hajózunk a Lokva-hegység mellett. Elhagyjuk a Néra

   torkolatát, Ráma várát, a Duna ismét több kilométeresre szélesedik, aztán jön az „Aranyember”

   „Senki-szigete”, kisvártatva megcsodálhatjuk Szendrő hatalmas, vízparti várát. Kora délután elérjük

   a pancsovai szigetvilágot, a Temes folyó világítótornyokkal jelzett torkolatát. Éles

   folyamkanyarulatok után feltűnik Belgrád, Szerbia fővárosa. A nándorfehérvári diadallal az egész

   világon híressé vált vár falait megkerülve hajózunk be a Dunáról a Szávára. Itt kikötünk (1170

   fkm), autóbuszra szállunk, felkeressük a Kalemegdánt (a várat), majd szállásunkra megyünk.

   4.nap: A Vajdaság és a Szerémség határán

   Reggeli után beszállunk a Száván ringatózó hajónkra. A Dunára kihajózva (1170 fkm) tovább

   haladunk felfelé. A bal part Vajdaság, a jobb part Szerémség. A belgrádi Nagy-Hadisziget után

   • mindjárt Zimonynál, egykori határvárosunknál járunk. Nagy kanyarulatok, magas löszfalak alkotta

   partok, hosszan nyújtózkodó szigetek teszik változatossá utunkat. Lassan elérjük a Tisza torkolatát,

   szemben vele a szalánkeméni löszmagaslat. A Kerekedi-szigetnél egészen közeli élményt nyújt a

   nomád állattartás. Újvidékig érintjük még Karlócát, majd a Duna-Tisza-Duna-csatorna torkolatát.

   Újvidéken (1255 fkm) kiszállunk, autóbusszal felmegyünk a Duna egyik legszebb, egyben jelképes

   pontjára, a péterváradi várba. Vacsora és szállás Újvidéken.

   1. nap: Szlavóniából Baranyába a Dunán

   Délelőtt átutazunk a Bácskán, majd belépünk Horvátországba. Almás községnél (1380 fkm), a

   Dráva torkolata alatt ismét hajóra szállunk. Éles kanyarulatok, szigetek, fehérlő homokpadok között

   haladva feltűnik Apatin (1402 fkm). A vitatott horvát-szerb határon haladva, egyszer horvát, máskor

   szerb vizeken hajózva közelről érzékelhetjük a helyzet furcsaságait, nézhetjük meg „Liberland

   államát”. Bezdánnál (1425 fkm) a Ferenc-csatorna zsilipjénél a bácskai öntöző és hajózó

   csatornarendszerről beszélünk, míg a kiskőszegi (Batina) partizánemlékmű kapcsán a jugoszláv

   időket idézzük fel. Késő délután elérjük a magyarországi Duna szakaszt (1433 fkm). Kisvártatva

   feltűnik Mohács városa (1447 fkm), majd a határkikötőben kikötve belépünk Magyarországra.

   Ezután a hajó visszaáll a városi kikötőbe, autóbusszal Budapestre utazunk, érkezés késő este.

    Elhelyezés: szállodában***, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban

   Ellátás: reggeli, vagy félpanzió

   Utazás: hajóval és autóbusszal

   Részvételi díj: 132 000 Ft/fő

   Kikötői illeték: 17 800 Ft/fő

   Útlemondási biztosítás: 3 300 Ft/fő

   Utasbiztosítás: 3 000 Ft/fő

   Egyágyas felár: 19 200 Ft/fő

   Félpanziós felár: 14 200 Ft/fő

   Rádióvevős fülhallgató: 1 700 Ft/fő

   Belépők: kb. 8 EUR

HAJÓNK: termes rendezvényhajó, zárt utastérrel, fedett és nyitott fedélzettel, női-férfi WC-vel, büfével. http://rohambudapest.hu/

IF  Roham Budapest étterem  Roham Budapest belső

Dunai hajóutak – Al-dunai hajóutak – PellAir Utazás

Bővebb információ: PellAir Utazási Iroda
Mobil:+36 30 416 7373
email: pellair kukac pellair pont hu

PellAir: utazás, körutazás, hajóutak, ahogy mindig is vágyott rá

Comments are closed.